Stel je kandidaat voor Dag van de Maker

Ben jij een maker uit dans, theater, circus of een andere performatieve discipline? 

En heb jij zin om met andere makers het gesprek aan te gaan, zowel in woorden als in daden? Tijdens Het TheaterFestival maken we tijd voor een uitwisseling tussen makers met verschillende (artistieke) achtergronden, leeftijden en ervaringen. 

Met de Dag van de Maker bieden Circuscentrum, Dag van de Dans, detheatermaker en Het TheaterFestival de gelegenheid om samen om een dag lang met elkaar aan de slag te gaan. Om samen te zweten en te denken / te denken en te zweten. Elkaar te ontmoeten, te bevragen, samen uit te proberen. En zo elkaar te vinden…of niet?

Op deze dag willen we vooral bruggen bouwen. We dagen makers uit om over het muurtje van de eigen discipline heen te kijken. Wat kunnen theatermakers leren van circusartiesten en omgekeerd? Waarin verschilt de taal van een danser van die van een acrobaat? 

Het thema van deze eerste editie is ‘Going solo’. Alleen werken kan een bewuste keuze zijn, maar was de afgelopen jaren soms ook de enige optie. Het kan niet anders dan dat dit ook een impact heeft gehad op de maakprocessen én op de creatieve output. 

Tijdens de Dag van de Maker creëren we ruimte om op op een veilige manier hierover in dialoog te gaan. Zo bieden we mee een antwoord op de eenzaamheid die soms heerst in het werk- en creatieproces, en zetten we in op het verbreden van de expertise en het netwerk van makers, via peer to peer coaching.

Roxette Chikua, Joren De Cooman & Georgina del Carmen Teunissen cureren deze doe- en denkdag. 

Georgina del Carmen Teunissen (°1980, Nicaragua) is danseres, pedagoog en maker. Ze danste mee in producties van Union Suspecte, Kloppend Hert, Arne Sierens, Jan Fabre en Wim Vandekeybus. Ze ontwikkelt haar eigen werk als freelancer binnen kunstorganisaties, het jeugdtheater en kunsthumaniora’s.Georgina is lid van de artistieke kern van de Jong gewei (Gent) en TransfoCollect (Bxl) en is sinds kort een van de vakhoofden aan het RITCS school of arts. 

Roxette Chikua (1992) is medeoprichter van Club MG van Moving Ground en is actief als professioneel kunstenaar sinds eind oktober 2020- maart 2021 als assistent choreograaf van Karolien Verlinden van Tuning People. Daarnaast maakte ze haar eerste transdisciplinaire solo ‘Paradis’ in mei 2020. Haar artistieke taal bevindt zich tussen dans, theater en beeldende kunst. 

Joren De Cooman (°1987) studeerde in 2009 af aan de Ecole Superieur des Arts de Cirque (ESAC), waar hij zich specialiseerde in de Koreaanse bascule. Na zijn opleiding maakte hij deel uit van verschillende bascule collectieven en speelde hij mee in internationale circusproducties zoals Cirque du Soleil, Circus Monti en Machine de Cirque. In 2018 start Joren een artistiek onderzoek naar een solo versie van bascule om uiteindelijk tot de vaststelling te komen dat samenwerken in collectief verband juist de kern van zijn discipline vormt. Vanuit de zoektocht om deze collectiviteit te delen met een publiek ontstond de performance ALLEEN en de collectieve digitale installatie SAMEN.

Heb je interesse om aan te sluiten? Stel je dan nu kandidaat!

Waar en wanneer gaat het door?

Noteer zondag 18 september, van 10u tot 18u, alvast in je agenda! We werken een dag lang op locatie in Gent.

Wat verwachten we van jou?

Stuur ten laatste op 21 juni   een motivatiebrief van max 1A4 of videoboodschap van max 3 minuten naar info@theaterfestival.be, waarin je je motivatie tot deelname aanhaalt en enkele vragen formuleert waar jij graag rond zou werken. Voeg ook een klein biootje of CV toe waaruit jouw achtergrond, expertise en unieke skills blijken! In juli laten we je weten of je bij de gelukkigen zit.

Wat bieden wij jou?

Een dag vol inspiratie, de mogelijkheid om je netwerk te verbreden, een lekkere lunch en een vergoeding voor je vervoersonkosten.

We hebben ruimte voor een kleine groep van 12 artiesten, waarmee een dag lang intensief gewerkt zal worden. We gaan op zoek naar een gevarieerde mix makers, divers qua discipline, achtergrond, leeftijd, expertise, vraagstellingen,…