Ze Zullen Ons Niet Temmen: Repetitie 1

Hanne Collette

 

Ondanks het winterse weer mochten choreografen Lisi Estaras en Darryl E Woods op 31 januari 2019 maar liefst 40 liefhebbers van dans verwelkomen op de eerste repetitie van Ze Zullen Ons Niet Temmen! in De Grote Post te Oostende. Na acht repetities van drie uur zullen ze het eindproduct van dit boeiende project tonen tijdens de Dag van de Dans op 27 april 2019.
Telkens wanneer er iemand nieuw binnenkwam, kon ik de groep diverser zien worden. Zo ontstond er een prachtige mengeling van verschillende leeftijden met uiteenlopende danservaring. Na een korte kennismaking met hapje en drankje erbij, begon iedereen vol enthousiasme aan de opwarming. Hierna volgden enkele oefeningen en opdrachten om de creativiteit van de dansers op gang te brengen. Het is namelijk de bedoeling dat de choreografie grotendeels door hen wordt bedacht. In het begin kreeg ik het gevoel dat niet iedereen zich volledig op zijn gemak voelde, maar na een tijdje werd het duidelijk dat niemand hier raar zou worden bekeken. Het enige dat telde was dat er met passie werd bewogen!
Eenmaal in form, vroegen de choreografen de dansers om hun meest originele danspasjes boven te halen en in kleine groepen een stukje choreografie te maken. Iedere groep moest hun stuk 2 keer tonen: een keer in hun eigen versie en nog een keer met een opmerking van de choreografen erbij. Meestal moest de opstelling worden veranderd, maar soms werd er ook gevraagd om meer gevoel of een glimlach erbij. De eindproducten varieerden van vrolijke eenvoudige dansjes tot ware performances die deden denken aan de Haka. De choreografen waren onder de indruk van deze dans en beslisten dat de groep hem aan iedereen mocht aanleren. Het viel me op dat sommigen de geluiden en harde bewegingen hierbij een beetje vreemd vonden, maar het hield hen niet tegen om het tenminste een kans te geven. Aan het er aan het einde van de repetitie begon alles er steeds overtuigender uit te zien. Tijdens het instuderen van dit stukje dans, werd ook al geoefend op het nieuwe volkslied dat Wannes Cappelle momenteel componeert. De eerste indruk was zeer positief en het is meteen duidelijk dat het na de repetities nog een tijdje in de hoofden van de aanwezigen zal blijven hangen.
Na drie uur dans leken de deelnemers wat moe, maar voldaan! De eerste repetitie was een succes. Wij kijken er alvast naar uit om op de volgende repetitie deze enthousiaste groep dansers en hun begeleiders opnieuw het beste van zichzelf te zien geven.