© Dag van de Dans

Sociaal-artistieke projecten op Dag van de Dans

Sociaal-artistieke projecten

Een van deze projecten is Alain Platel/les ballets C de la B die samen met verschillende Gentse partners (bv. een ontmoetingshuis, een collectief van hout- & metaalbewerkers, sociaal artistieke organisaties...). Hun krachten bundelen om zoveel mogelijk mensen rond dans te verenigen. Ze doen dit door zich op 28 april op de Kouter in Gent te verzamelen en tweemaal te dansen op de muziek van Igor Stravinsky's Le Sacre du Printemps.  Een keer om 15u en een tweede keer om 16u30.

Ik mocht op 13 maart de repetities bijwonen van twee van deze partners, Villa Voortman en MUS-E/ONBETAALBAAR. Een kort verslag:

ONBETAALBAAR/MUS-E
We zijn in een Gentse school waar 20 jongeren tussen 17 en 18 jaar - richting toerisme en recreatie - wekelijks bij elkaar komen. Ze doen hun rijkelijk versierde, zelfgemaakte kostuums aan die ze in samenwerking met ONBETAALBAAR gecreëerd hebben. Ze verzamelen zich in een cirkel, nemen gezamenlijk diep adem en beginnen aan het 35 minuten muziekstuk Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky. Samen gaan ze op zoek naar een mooie opbouw, ze wiegen en bewegen als een bloem die opengaat. De muziek is hen niet onbekend na de vele repetities. Toch blijft het niet altijd gemakkelijk om elkaar altijd te volgen of om initiatief te nemen. De onzekerheid slaat soms toe, maar dat is allemaal zeer begrijpelijk. Ze maken zelf de opmerking dat dit een speciaal project is voor hen omdat ze nog nooit op deze manier gedanst hebben en laten duidelijk weten dat ze het fijn vinden. Het is dansen op de muziek, maar ook met de muziek.
Nog iets meer dan een maand hebben ze de tijd en dan zullen ze er helemaal klaar voor zijn!

Villa Voortman
Een tiental mensen van Villa Voortman, is een laagdrempelig ontmoetingshuis, werkend volgens de principes van de sociale psychiatrie,repeteert in de S18 zaal van les Ballets C de la B. Het is een heel diverse bende die geen blad voor de mond neemt en zich 200% gooit in de repetitie. Ze beginnen samen in een grote cirkel waar ze gezamenlijk stretchen en zich wat opwarmen. Hierna splitsen ze zich in twee groepen om zo wat meer op de kwaliteit van de bewegingen te kunnen werken. Ze wachten op Lisi, een van de twee vliegende coaches van Les Ballets C de la B, die komt bijsturen en tips geven over hoe ze hun bewegingen kunnen verbeteren.

Alle Deelnemers aan het Le Sacre du Printemps project van Alain Platel/les Ballets C de la B zijn: De Vieze Gasten, Mus-e/Onbetaalbaar, MUDA, Wisper, Together we stand, Les Ballets C de la B, Talk vzw, Villa Voortman, KASK, Maya Sapera, Sint-Lucas Hogeschool, Platform K, De Centrale, Zdravets, Victoria Deluxe en Refu Interim
De twee vliegende coaches, gestuurd vanuit les Ballets C de la B om de groepen te ondersteunen en begeleiden in de dans, zijn Lisi Estaras en Quan Bui Ngoc.

Hou zeker de FB pagina en onze Instagram in de gaten voor beeldmateriaal achter de schermen!

Een tweede project op Dag van de Dans dat inspeelt op de verbinding van groepen via dans en beweging is het Atelier Quartier van Seppe Baeyens. Deze zal doorgaan op 28 april 2018 in het Athénee Crommelynck, Sint-Pieters-Woluwe van 10u-13u. Samen met kinderen, jongeren en volwassenen gaat hij op zoek naar wat dans voor hen betekent. De nadruk ligt niet op techniek, maar op welke manier je ideeën kan vertalen naar dans.

Hiervan proefde ik op woensdag 4 april in de studio's van Ultima Vez waar Seppe Baeyens een lente workshop gaf en met dezelfde waarden werkt als in zijn Ateliers Quartier. Een kort verslag:

Je komt binnen in de zaal van Ultima Vez waar een zeer diverse groep bijeen is gekomen. Divers qua leeftijd, taal, achtergrond, woonplaats, fysieke toestand.. Allen hebben ze dezelfde interesse, namelijk die van communiceren via de bewegingstaal. Seppe Baeyens start de workshop met een gezamenlijke opwarming, gegeven door één van de deelnemers die al meermaals een workshop bij Baeyens heeft gevolgd. Niet iedereen heeft het fysiek en/of mentaal even gemakkelijk om de oefeningen uit te voeren of zich met gemak door de zaal te bewegen, maar er bevindt zich een zeer grote solidariteit tussen de deelnemers. Atelier Quartier is een plek waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Waar iedereen aanvaard wordt en mag meedoen op zijn eigen ritme. De dag ging verder met evenwichtsoefeningen, tik-spelletjes, sprongen maken, improvisatieoefeningen.. Tijdens de pauzes wordt er wat muziek opgezet en laat iedereen zich gaan. Wat Seppe doet op zo een Atelier Quartier is een nieuwe gemeenschap vormen. Zeker de moeite om eens van te proeven !

Een derde initiatief is de Dansketting van Danspunt.

Danspunt nodigt alle steden en gemeenten uit om deel te nemen aan de Dansketting op 28 april 2018. Overal in Vlaanderen duiken die dag (menselijke) danskettingen op.

Dans mee, musiceer mee, maak deel uit van dit massale feest op verplaatsing!
Voor iedereen die graag danst of er zich voor het eerst aan wil wagen. Samen met andere dansliefhebbers, jong en oud, huppelend en minder mobiel.
Je leert een eenvoudige choreografie, te dansen in een ketting, een stoet, begeleid door live muziek: gezelligheid en ambiance verzekerd!

Het enige wat je moet doen om te kunnen deelnemen is achter het concept van de Dansketting staan en het lokaal verankeren & coördineren. Dit door zoveel mogelijk deelnemers en partners te zoeken die willen meedoen op 28 april. Maak al je inwoners warm, want iedereen, maar dan ook iedereen, kan deelnemen aan de Dansketting!

De deelnemende steden zijn Aalst, Beersel, Boechout, Damme, Genk, Hasselt, Herentals, Huldenberg, Lommel, Maldegem, Ninove, Oostkamp en Vilvoorde.

Een vierde activiteit dat je niet mag missen, is het gesprek "(Dis)abilities: a conversation about inclusive dance" tussen de Spaanse Choreografe Marta Wörner en de Belgische choreograaf Jeroen Baeyens, georganiseerd door CUMEDIAE en met de steun van Culture Agora in de Spaanse Ambassade (Brussel). Ze zullen een intercultureel dialoog aangaan omtrent inclusiedans en hun inzichten en ervaringen delen om zo grenzen te doorbreken en synergieën te creëren op het gebied van de inclusiedans.

Laat deze kans niet aan je voorbijgaan!
Om 15u in de Spaanse Ambassade @Wetenschapstraat 19, 1040 Brussel.

--