• groepsrepetitie met grote groep bewegende mensen op podium

BLOG - Tweede groepsrepetie Le Sacre du Printemps

Le Sacre du Printemps

Op 2 januari 2018 verzamelden een 90-tal vrijwilligers zich rond Alain Platel (van Les Ballets C de la B) voor het grootschalige project 'Le Sacre du Printemps' dat op Dag van de Dans, zaterdag 28 april, te zien is in Gent. Samen met verschillende Gentse organisaties (Platform-K, Talk vzw, MUDA, De Vieze Gasten, Mus-e/Onbetaalbaar, Wisper, Together we stand, Villa Voortman, Maya Sapera, KASK, Sint-Lucas Hogeschool, De Centrale, Zdravets, Victoria Deluxe en Refu Interim) en Danspunt maakt Platel op de muziek van Igor Stravinsky een enorme groepsimprovisatie. Live vanuit Studio LOD in Gent: onze reporter Oihana. Aan de hand van verschillende blogposts houdt ze jullie op de hoogte van de dansante verwikkelingen in het proces. 

“Op de tweede dag van het jaar hadden velen nog kleine oogjes, maar ze waren allemaal bijzonder nieuwsgierig naar wat hen te wachten stond tijdens de tweede groepsrepetitie van het project. Allereerst bedankte Alain Platel hen voor de moed die ze hadden om op twee januari in de repetitiezaal te stappen. Hij herhaalde zijn liefde voor dit project en ging over tot praktische informatie. De improvisatie zal uitgevoerd worden door verschillende groepjes die 35 minuten lang bewegen op de Kouter in Gent. Een groepje bestaat uit 7-12 personen gekenmerkt met een eigen kleur of kledingstuk. De spelregels van de improvisatie gaan als volgt: de groep volgt een leider -deze verandert regelmatig binnen de groep - die improviseert op de muziek van Igor Stravinsky en de rest van de groep kopieert de bewegingen zo exact en nauwkeurig mogelijk. Op die manier ontstaat er een zee van verschillende dansbewegingen.

Na de uitleg popelden de vrijwilligers om zelf aan de slag te gaan. Een 75-tal mensen bewogen zich de kleren van het lijf. Op het einde klonken de volgende vragen door de zaal:' Is het nu al gedaan?' of 'Mogen we nog een keer?'. De improvisatie werd nog een tweetal keer uitgetest, totdat de menigte was uitgeteld. Begrijpelijk, na een repetitie van 3 uur. Een geslaagde tweede repetitie!

Mensen die nog geen groepjes hadden en uit interesse binnenliepen, vervoegden zich bij een groepje of maakten zelf een groepje aan. Alain Platel benadrukte dat een professionele achtergrond niet nodig is om deel te nemen.

Ik kijk alvast uit naar de derde groepsimprovisatie op 24 maart 2018 waarbij het hele gebeuren aan elkaar wordt gelijmd. In tussentijd ga ik een kijkje nemen bij de afzonderlijke repetities om ook daar een snuifje van de sfeer op te vangen.”