© WIM (by Lut Vandekeybus)

WIM opnieuw op Canvas

WIM (Lut Vandekeybus)

Performer, choreograaf en regisseur Wim Vandekeybus groeide op in een grote familie, stichtte zijn eigen creatieve familie met het dansgezelschap Ultima Vez en werd intussen ook vader van twee zonen. In Wim exploreert Lut Vandekeybus haar broers rusteloze creativiteit en de manier waarop de verschillende families in zijn leven elkaar ontmoeten, inspireren en botsen. Op basis van materiaal uit voorstellingen, repetities, interviews en het rijke familiearchief, schetst ze een intiem portret van Wim. Een poëtische en scherpzinnige blik op een leven dat wordt voortgestuwd door een drang tot creëren.

Lut Vandekeybus maakte naam met observationele documentaires. Zo richtte ze haar camera in Bletzi Bletzi (1997) op het Marokkaanse familieleven en verbeeldde ze in Not All That 'The World' Does, Is Good for a Mennonite (1998) een strikte Mennonieten-gemeenschap in Mexico. Het prijswinnende Linda & Ali, Two Worlds within Four Walls (2005) gunde een blik op een Qatari huwelijk. Haar korte fictiefilm The Chinese Dog (2001) werd meerdere malen bekroond, onder andere tot Beste Belgische kortfilm 2001 op het Filmfestival van Gent. Na zich een tijdlang in het Midden-Oosten te hebben toegelegd op de actualiteit, keert ze met Wim (2016) en een langetermijnproject over Qatar terug naar de creatieve auteursdocumentaire.

WIM is, in het kader van Dag van de Dans 2017, op 30 april te zien op Canvas en vanaf 29 april online beschikbaar (via canvas.be en vrt.nu). 

WIM, a film by Lut Vandekeybus (Official trailer) from Khadouj Films on Vimeo.